Соціум

Ще одне хоспісне відділення

ЛЮДИ, які страждають від важких, почасти невиліковних захворювань, потребують особливої уваги. Адже, коли лікування не дає позитивних результатів, хворий залишається один на один зі своїми страхами.

Такі пацієнти потребують не просто знеболення, а повноцінної допомоги в паліативному стаці-онарі (простіше - хоспісі), яка включає спостереження, догляд, турботу про психологічний стан.

У Сумах, за словами начальника управління охорони здоров’я Олени Чумаченко, паліативної допомоги потребують близько 300 чоловік (цифра варіюється). «У місті є попит на такі відділення, адже багато пацієнтів мають онкологічні та інші захворювання в термінальних стадіях і потребують медичного супроводу. При цьому у всіх медзакладах працюють мобільні паліативні бригади, які виїздять до лежачих хворих. Адже родичам зазвичай важко справлятися самотужки», - пові-домила чиновниця.

Донедавна в місті було єдине хоспісне відділення на базі 4-ї міської лікарні. І ось нещодавно з’явилося ще одне - в міській лікарні Св. Пантелеймона. Від-ділення паліативної допомоги на 40 ліжок розмістилося в колишньому інфекційному одноповерховому корпусі, який під час пандемії капітально відремонтували та облаштували для лікування хворих на коронавірус. Він був приведений до ладу коштом ДФРР та міського бюджету. Приміщення утеплили, пофарбували, полагодили дах, замінили систему опалення, оновили мережі водовідведення, виконали внутрішні роботи. Ще - облаштували пандус для тих, хто пересувається на колясці.

У хоспісі, як повідомив директор лікарні Володимир Поцелуєв, працює три лікаря (два терапевта та один невролог), 11 медсестер (є два медсестринських пости) та 10 чоловік молодшого медперсоналу. «Більша частина ліжок уже зайнята хворими, - уточнив керівник. - У від-діленні комфортні умови, палати розраховані на 2-4 людини. Також до нас можуть звертатися люди, які у зв’язку з воєнним станом лишилися даху над головою та потребують допомоги, під-тримки та нагляду. Подекуди рідні не мають змоги безупинно доглядати за такими хворими або ж через російську агресію змушені були виїхати з Сум. Для госпіталізації потрібне направлення від сімейного лікаря або особисте звернення. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном 0 800 333 103».

Відділення забезпечено лі-карськими препаратами, виробами медичного призначення, допоміжними засобами пересування, оснащено автоматичним пі-діймачем та іншим необхідним устаткуванням і меблями.

До речі, в планах влади на післявоєнний період - створити окрему лікарню, яка спеціалізуватиметься на наданні паліативної допомоги. Розглядається ва-ріант 4-ї міської лікарні. Там мають намір відповідно облаштувати не лише приміщення, а й територію навколо.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сонце для армії: яке воно?

НЕМОЖЛИВО зараз воювати, не маючи енер-гії для підзарядки телефонів, дронів, рацій, тепловізорів тощо. Вирішувати цю проблему допомагають зарядні станції «Сонце для армії», які працюють на сонячній енергії. Їх виготовляє київська команда волонтерів.

- А починалося все в квітні цього... Читати статтю повністю

Спортивні новини

Сумські скороходи зайняли весь подіум

13-14 липня в Луцьку відбулися Всеукраїнські змагання з легкої атлетики, де прийняли участь майже 200 легкоатлетів із 16 регіонів України, у тому числі й 11 сумчан.

Спортивна ходьба, 10000 м у дівчат: Софія Криловецька була єдиною учасницею... Читати статтю повністю

Сумщина: інструменти відновлення

СОТНІ житлових будинків, підприємств, доріг на Сумщині були зруйновані та понівечені росіянами. Із 51 громади області постраждали 25.

На 5 липня в області пошкоджено 2215 об’єктів, більше половини з них (1450) - приватний сектор, житлові будинки і майже 200 - багатоквартирні, 600... Читати статтю повністю

«42 доби ми прожили в підвалі»...

Як на початку війни мешканці Веретенівки перенесли жахи ворожого прильоту

МІКРОРАЙОН Веретенівка в Сумах одним із перших постраждав від злочинних діянь російського агресора. Ввечері 26 лютого ворог обстріляв житловий масив, принісши в життя мирних руйнування та смерті. Одноповерховий... Читати статтю повністю