Феміда

Бізнес на наркоті чи «спецоперація»?

Чи дійсно співробітник центру лікування наркозалежних продавав рецепти на покупку метадону?

МАБУТЬ, один із найбрудніших способів заробітку - на наркотиках. У цей кримінальний бізнес втягнуто чимало людей, у тому числі тих, хто працює в аптеках, медустановах, правоохоронних органах. Герої цієї статті - якраз співробітники двох останніх.

Минулого тижня поліція Сумської області оприлюднила інформацію наступного змісту: «Під час відпрацювання оперативної інформації працівники управління боротьби з наркозлочинністю у Сумській області викрили місцевого лікаря, який займався незаконною видачею спеціальних рецептурних бланків для отримання наркотичних та психотропних лікарських засобів. Встановлено, що 64-річний лікар одного з центрів лікування наркозалежних заради власного збагачення, за певну плату систематично видавав рецептурні бланки, які давали змогу придбати лікарські засоби, що застосовуються у замісній підтримувальній терапії. Обіг бланків суворо обмежений. За кожний заповнений рецепт лікар отримував 450 гривень.

Надалі, за налагодженою схемою, придбати заборонені речовини за цими рецептами можна було в одній із аптек міста. Правоохоронці провели обшуки у приміщеннях медичного центру та аптеки. Загалом вилучено близько 800 заповнених бланків, завірених печаткою, на препарати «метадон» та «бупренорфін», близько 300 заповнених та завірених бланків на сильнодіючі лікарські засоби, зіпсовані бланки відповідної форми, чисті бланки, печатки, штампи та облікова документація.

Поліцейські проводять заходи щодо встановлення причетності до злочинної діяльності інших працівників медустанови та аптеки.

За цим фактом триває розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 319 (незаконне видання рецепту на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин) КК України. За ці дії фігуранту може загрожувати позбавлення волі на строк до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Після того як цю новину було опубліковано у багатьох ЗМІ, до нашої редакції звернувся безпосередньо її фігурант, названий у новині лікарем, який насправді працює у вказаному центрі фельдшером. Він виклав свою версію подій:

- У кабінет, де я приймав хворих, 3 травня увірвалися поліцейські і, нічого не пояснюючи, не представившись, почали кричати: «Руки за голову!» Коли я попросив представитися та пред’явити документи, мені показали ухвалу Ковпаківського райсуду, в якій давався дозвіл на проведення обшуку в приміщенні нашого міського центру лікування залежності «з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини скоєного кримінального правопорушення, виявлення слідів та знарядь скоєних кримінальних правопорушень мобільних терміналів, комп’ютерної техніки, медичних карток амбулаторних хворих, журналів реєстрації рецептурних бланків, накладних та договорів на придбання бланків, медичних матеріалів та іншої меддокументації». Зверніть увагу, дозволу на вилучення документів не було. В ухвалі суду зазначено моє прізвище, до того ж із помилкою, і йдеться, що нібито було встановлено, що я систематично незаконно ставив на облік наркозалежних громадян, щоб потім за плату виписувати їм рецепти на одержання метадону (це препарат замісної терапії при лікуванні наркоманії).

Посади, звання і навіть прізвища поліцейських, які увірвалися до кабінету, я так і не дізнався, щоправда, потім вони назвалися: «Міша і Андрій». Але дозвольте, що це за подання під час слідчих дій?

Далі вони відкрили сейф, який стояв у кабінеті, та вилучили з нього документацію та якісь рецепти. Я пояснив, що працюю в центрі трохи більше двох тижнів, з 12 квітня, до того ж не лікарем, а фельдшером, і ставити на облік наркозалежних громадян я просто не міг! У мене є кваліфікація лікаря-нарколога, але оскільки я за цією спеціальністю якийсь час не працював, то зараз проходжу вебінар для отримання сертифікату. Я займаюся більше не медициною, а інтегрованим підходом до надання допомоги хворим. У мої посадові обов’язки як фельдшера входить первинний огляд хворих, виконання приписів лікаря хворим, у разі необхідності - рекомендація знову звернутися до лікаря, якщо немає необхідності у візиті - продовження призначеного лікування, чим я й займався. Тобто виписував рецепт на призначений лікарем препарат. Справа в тому, що лікування наркозалежності - процес безперервний, якщо хворий не приймає препарат, у нього починається синдром відміни, у народі називають його ломкою. Тому, щоб цього уникнути, пацієнти приходять кожні 10 днів на огляд, отримують рецепт на метадон або інший препарат. Якщо потрібно, я можу виписати рецепт на снодійне - димедрол або сондекс, але якщо вони раніше призначалися лікарем і це зазначено в картці.

Але повернемось до дій поліцейських. Вони відкрили сейф, який стоїть у кабінеті, де я та співробітниця соціальної служби, що займається реєстрацією хворих та приймає чеки на оплату послуг центру, вели прийом, та вилучили бланки рецептів. До сейфу я жодного стосунку не маю, що у ньому зберігалося - не знаю. Яке я маю відношення до цих рецептів? У мене немає ключів ні від сейфа, ні від кабінету, і навіть договору про матеріальну відповідальність за бланки рецептів. До речі, на кожному виписаному рецепті є печатка лікаря, так що встановити, хто їх виписав, не складно, було б бажання. Зрозумівши, що прив’язати мене до «справи про рецепти» не вийде, мене відвели вбік, натякали, що мені простіше дати свідчення на своїх роботодавців, інакше мені намалюють ОЗУ (організоване злочинне угруповання). До речі, приїхали слідчі на непоганому такому автомобілі «Інфініті» з київськими номерами, щоправда, самі правоохоронці виявилися сумськими. Вони вели розмову таким чином, що складалося враження, що ця акція не безкорисна.

Я пояснював, що з усіх питань потрібно звертатися до керівництва центру, але мене просто не чули. Зрештою правоохоронці пішли, забравши з собою бланки рецептів та іншу документацію. Я ж маю намір оскаржувати дії наших доблесних правоохоронців.

* * *

Ми не беремося судити, хто правий, а хто винний у цій історії - цим займаються слідчі та судові органи. Але питання дійсно є. Як фельдшер за 10 днів на новій роботі зміг налагодити таку масштабну схему, залишається загадкою... Хіба що він геній кримінально-медичного спрямування?..

Вікторія Ростоцька

P.S. Декілька слів про нашого героя. Він був тричі номінований на почесне звання «Лицар України», має безліч нагород, серед яких міжнародні, зокрема «Золотий Ягуар», яким нагороджений Ходорковський. Але виявляється, що його слово нічого не варте.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сумчан застерігають: окупанти можуть прослуховувати телефони!

Через те, що окупанти мають доступ до стільникового обладнання на тимчасово окупованій території України, з їхнього боку можливе втручання в роботу мобільного зв’язку. Це може відбуватися через «паралельну» переадресацію, за якої виклик може йти одночасно на два номери - безпосереднього абонента та чужого номера.

Щоб убезпечити себе та близьких від таких дій, Центр протидії дезінформації закликає за допомогою сервісних кодів перевірити на наявність встановлення переадресації виклику на вашому номері.

Наведені сервісні коди є універсальними та підходять для всіх телефонів:

*#21# виклик - перевірка інформації про включену переадресацію.

*#43# виклик - статус послуги очікування виклику.

*#62# виклик - перевірка переадресації на інший номер.

*#33# виклик - відображає статус блокування вихідних сервісів: дзвінків, SMS та даних.

##002... Читати статтю повністю

«Наволонтерила», ошукавши хазяйку, 24 тисячі

Поліцейські розшукують аферистів, які обманом поцупили в охтирчанки гроші

МИНУЛОГО тижня до чергової частини Охтирського райвідділу поліції звернулася 58-річна місцева мешканка та повідомила про зникнення грошей з її будинку.

Заявниця розповіла, що до неї прийшла жінка, яка представилася... Читати статтю повністю

Супроводжував колони російських фашистів...

За процесуального керівництва Охтирської окружної прокуратури 25-річному жителю с. Боромля Охтирського району Сумської області 6 травня повідомили про підозру у державній зраді в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, після вторгнення підрозділів збройних... Читати статтю повністю

У Шостці жінка незаконно зберігала та збувала наркотики

У ході оперативних заходів з виявлення осіб, причетних до незаконного обігу наркотиків, співробітники кримінальної поліції Шостки отримали інформацію, що одна з місцевих жительок продає пігулки «Метадон». Злочинну діяльність 54-річної шосткинчанки правоохоронці задокументували та... Читати статтю повністю

У Сумах п’яний водій позбивав металеві стовпчики біля ТЦ

Минулого тижня патрульним надійшло повідомлення про ДТП на вул. Харківській у Сумах. Водій транспортного засобу «ЗАЗ Sens», не дотримавшись безпечного інтервалу, збив металеві стовпчики і пошкодив їх.

Пошкоджений автомобіль охоронці порядку зупинили на пр. Лушпи. 35-річний чоловік... Читати статтю повністю