консультация специалиста
Верещагин Дмитрий Борисович

Верещагин Дмитрий Борисович

Задай вопрос адвокату
Год рождения - 1969;
Образование - высшее юридическое
Кем работал - Прокуратура Сумской области
Должность - адвокат с 2019 года
Телефон - 050-307-19-73
Интервью проводится:
Уже Поставлено запитань:  39 Задати питання

Список вопросов/ответов

 



1
Євген Юрійович
26.08.2019 19:51

Доброго дня! Я є особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пройшов усі судові інстанції, але і після цього визначені законодавством компенсаційні виплати мені не виплачуються. Чи є перспектива звернення до Європейського Суду з прав людини та повернення своїх коштів?

Верещагин Дмитрий Борисович
26.08.2019 20:00

У разі не вирішення своїх питань на національному рівні можливе звернення до Європейського суду з прав людини.

Загальними правилами є те, що заяву до Європейського Суду з прав людини необхідно підготувати упродовж 6 місяців з дня винесення остаточного рішення на національному рівні. Форма, зміст, обсяг заяви і додатків чітко регламентовані Європейським судом з прав людини. Заяву можливо писати українською мовою. Подальша переписка здійснюється офіційними мовами Європейського суду з прав людини - англійською або французькою. При направленні до суду документів підлягає оплаті доставка кореспонденції до Страсбурга (тариф «Укрпошта» становить 13 доларів по визначеному курсу на день відправлення), інших зборів не передбачено.

Додаткову інформацію щодо порядку звернення до Європейського Суду з прав людини Ви можете отримати у адвоката. Визначитися з перспективами звернення до Європейського суду з прав людини можливо лише після з ознайомлення з наявними матеріалами розгляду Ваших заяв державними органами і судами України.

2
Rfnjk
27.08.2019 11:30

Поштою отримала судовий наказ про стягнення значної суми коштів на користь приватного товариства. З наказом я категорично не згодна оскільки таке товариство не має жодного відношення до мого багатоквартирного будинку, а всі роботи з утримання будинку і прибудинкової території здійснює виключно ОСББ. До суду мене не викликали, а тому я була позбавлена можливості довести свою правоту. Яким чином можливо відмінити помилкове рішення і не оплачувати неіснуючого боргу?

Верещагин Дмитрий Борисович
27.08.2019 11:30

Заяви про видачу судового наказу розглядаються суддями без виклику сторін і накази виносяться виключно за наданими заявником матеріалами. Основною вимогою до наказного провадження є відсутність спору з приводу наявності суми боргу.

Оскільки Ви не згодні з винесеним судом наказом, то маєте право упродовж п’ятнадцяти днів з дня вручення судового наказу подати заяву про його скасування до того ж самого суду. Свою незгоду слід підтвердити, надавши докази неналежного виконання робіт з обслуговування будинку. Зокрема, це можуть бути: акти-претензії, рішення ОСББ, скарги, відповіді контролюючих та державних органів тобто всі наявні дані, що спростовують твердження житлово-експлуатаційної установи про наявність безспірної суми заборгованості. Однією з підстав для скасування судового наказу може бути відсутність письмового договору між Вами або ОСББ та товариством про утримання будинку і прибудинкової території. При поважних причинах строк оскарження судового наказу може бути продовжений судом за клопотанням заявника. При подачі заяви необхідно сплатити судовий збір - 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (78,2 грн.).

3
Сергій
28.08.2019 08:46

Нещодавно співробітники поліції вмовили погодитися з проведенням огляду мого домоволодіння. Після цього фактично всі мої речі були «перевернуті уверх догори», з ящика столу вилучено набої, що зберігалися у столі і відтепер мене викликають на слідчі дії. Чи правомірні дії правоохоронців?

Верещагин Дмитрий Борисович
28.08.2019 08:46

Зі змісту викладених обставин слідує, що фактично під виглядом огляду місця події у Вашому домоволодінні проводився обшук. Слід розуміти, що єдиною підставою для проведення вказаних дій є ухвала слідчого судді, що приймається за наслідками розгляду клопотання слідчого, погодженого з прокурором. Винятком із цього правила є невідкладні випадки, пов’язані з урятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються в скоєнні злочину. Участь понятих при проведенні таких дій є обов’язковою. Про факти порушень при проведенні слідчої дії, у тому числі порядку їх проведення слід написати зауваження у протоколі, що складається при її проведенні. Всі докази, що здобуті із порушеннями норм Кримінального процесуального Кодексу України є недопустимими і не можуть бути покладені в основу обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення.

4
Юрій
02.09.2019 19:52

У 2015 році періодичну повірку квартирного лічильника здійснювалось за рахунок міськводоканалу, а на початку цього року чергову повірку вимагали провести у приватній фірмі за власні кошти. На мою відмову за останні місяці виставили рахунки із застосуванням «захмарних розрахунків середнього споживання». Чи законні дії працівників КУ «Міськводоканалу»?

Верещагин Дмитрий Борисович
02.09.2019 19:53

В аналогічних випадках громадяни зверталися із позовними заявами до суду і наявні судові рішення про визнання неправомірними дій водопостачальників.

На сьогодні є правова позиція Верховного Суду за позовом до Комунального підприємства «Покровськводоканал» з приводу примушення громадян до оплати вартості повірки засобів квартирного обліку. Так, у постанові Верховного Суду від 15.07.2019 (справа №235/499/17, провадження №61-32739св18) зазначено, що відповідно до статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодична повірка, обслуговування і ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок суб`єктів господарювання, що надають послуги водопостачання. Витрати на повірку покриваються за рахунок тарифів на водопостачання.

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування і ремонт встановлюються Кабінетом Міністрів України. Пунктами 9, 30, 32 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630, передбачено, що квартирні засоби обліку води і теплової енергії беруться виконавцем на абонентський облік, а їх періодична повірка, обслуговування та ремонт проводяться за рахунок виконавця, до обов`язків якого входить контроль міжповіркових інтервалів, повірка квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт, в той час як обов`язком споживача є своєчасна оплата наданих послуг за цінами і тарифами, встановленими згідно з вимогами законодавства. При цьому справляння плати за нормативами (нормами) споживання за наявності квартирних засобів обліку без урахування їх показань не допускається. Виконавець і споживач не мають права відмовлятися від врахування показань засобів обліку.

Таким чином, Ви маєте всі правові підстави для проведення повірки квартирного лічильника за рахунок водопостачального підприємства. Відмову у проведенні таких дій можливо оскаржити до місцевого суду за місцезнаходженням «Міськводоканалу».

5
Людмила
08.09.2019 17:08

Мій син Олексій відбуває покарання у колонії в Харківській області. У травні він набув право на умовно-дострокове звільнення, але її не застосовано. Я їздила до ВК і мені стало відомо, що Олексій працює електриком на підприємстві установи, має лише заохочення, повністю відшкодував шкоду за позовами, а причиною зволікання із направленням клопотання до суду через неможливість замінити його на виробництві та відсутність інших електриків. Яким чином можливо допомогти сину?

Верещагин Дмитрий Борисович
08.09.2019 17:08

Умовно дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбування засудженим визначеної статтею 81 Кримінального процесуального Кодексу України частини покарання та якщо останній сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Відповідно до ст.539 вказаного Кодексу засудженим та їх захисникам надано право звертатися до суду із клопотаннями про вирішення питань, пов’язаних з виконанням вироків суду, у тому числі про умовно дострокове звільнення від відбування покарання. Такі клопотання направляються до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться установа виконання покарання.

У Вашому випадку незалежно від позиції керівництва колонії син має право самостійно звернутися до суду із вказаним клопотанням. З таким клопотанням до суду може звернутися і адвокат, з яким буде укладено договір про надання правової допомоги.

6
Галина
19.09.2019 16:13

Подскажите, что делать, если мне отказали в отмене судового наказу из-за неуплаты судового сбора. Я прочитала Закон Украины "Про судовий збір" ст 2 п 2 и не заплатила. Поэтому моя заява осталась без рассмотрения. Что делать?

Верещагин Дмитрий Борисович
25.09.2019 19:25

Если в соответствии с требованиями Закона Украины «О судебном сборе» не освобождены от уплаты судебного сбора, то при подаче заявления об отмене судебного приказа Вам необходимо оплатить государственную пошлину в размере 0,05% прожиточного минимума доходов граждан (96 грн. 05 коп.). Если на данное время закончился 15-ти дневный срок обжалования приказа, то Вы можете просить суд восстановить пропущенный срок обжалования. Уважительными причинами могут быть – болезни, командировки, иные причины, которые мешали Вам вовремя воспользоваться правом обжалования судебного приказа.

Хочу также добавить, что не оплачивая судебный сбор, Вы возможно, ошибочно руководствовались положениями статьи 104 Гражданского процессуального Кодекса Украины в редакции Закона Украины №1618-ІV от 18.03.2014, согласно которой ранее судебный сбор при подаче таких заявлений не оплачивался. На сегодняшний день указанная редакция ГПК Украины отменена Законом Украины №2147-VIII от 03.10.2017 и оплата судебного сбора обязательна (статья 170 часть 5 пункт 1 ГПК Украины).

7
Марина
26.09.2019 14:39

Меня беспричинно уволили с ресторана через три месяца после начала работы официантом. Объяснили, что я не прошла испытательного срока, законно ли это?

Верещагин Дмитрий Борисович
26.09.2019 14:40

Испытательный срок при приёме на работу возможен в соответствии со статьёй 26 Кодекса Законов про труд Украины. Применение испытательного срока должно быть оговорено в приказе о приёме на работу. В соответствии с частью 2 статьи 27 указанного Кодекса для работников испытательный срок не может превышать одного месяца. Трудовые споры о восстановлении на работу подведомственны районным судам, куда Вы имеете право обратиться с исковым заявлением. Иск в суд необходимо подать не позднее одного месяца с момента получения приказа об увольнении, судебный сбор при подаче таких исков не оплачивается.

Независимо от обращения в суд Вам также целесообразно обратиться с жалобой в Управление Гоструда в Сумской области, специалистами которого будут проверены все Ваши доводы о законности действий работодателя. Акт проверки будет полезен при рассмотрении иска в суде.

8
Анастасия
30.09.2019 12:42

Добрый день. Мой сожитель получил 2 года условного срока за грабёж (ст.186 ч.1 УК). В инспекцию он несколько раз не ходил и ему сказали, что за пропуски поданы материалы в суд. Он не понял за что и в суд не ходил, а через время приехали работники полиции и направили его в колонию для реального отбытия срока. Правильно ли это, как можно ему помочь?

Верещагин Дмитрий Борисович
30.09.2019 12:43

Суд не вправе был принимать решения без присутствия в судебном заседании Вашего гражданского мужа. Требования об обязательном присутствии осужденного в суде закреплены в ст.539 ч.4 УПК Украины.

На решение районного суда необходимо было писать апелляцию, а поскольку как я понял, все сроки на обжалования прошли (в соответствии со ст.395 УПК Украины – 7 дней с момента вручения осужденному определения суда). Уважительных причин пропуска срока обжалования также нет и определение суда о реальном отбытии Михаилом срока наказания вступило в законную силу и передано для выполнения.

Михаилу необходимо было найти возможность прибыть в суд или письменно сообщить о причинах неявки (статьёй 539 УПК Украины определена продолжительность рассмотрения судом таких вопросов – до 10 дней). Возможно, суд воспринял неявку в судебное заседание как неуважение к суду и вынес определение о реальном выполнении приговора суда.

9
Ксения
11.10.2019 13:00

Я розлучена з 2017 року, мій колишній чоловік всіляко ухиляється від утримання двох спільних дітей. Ходила до державного виконавця, а той лише розводить руками, посилаючись на те, що відсутні важелі впливу на боржника. Що можливо зробити у такій ситуації?

Верещагин Дмитрий Борисович
11.10.2019 13:01

У минулому році Верховною Радою України прийнято низку законів під назвою «Чужих дітей не буває», якими встановлено додаткові види відповідальності за невчасну сплату аліментів та обмеження, що спрямовані спонукати боржників до повної сплати заборгованості по аліментах. Особи, які більше 6 місяців не сплачують кошти на утримання дітей можуть бути притягнуті до 240 годин суспільно-корисних робіт за ст.183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, 1 року обмеження волі за 164 Кримінального Кодексу України, а за злісне ухилення від сплати аліментів і призначених суспільно-корисних робіт – 2 роки позбавлення волі (ст.389-2 КК України).

Особам, що допускають тривалу несплату аліментів, забороняється: виїжджати за межі країни, перереєструвати транспортні засоби, керувати транспортними засобами (окрім професійних водіїв), обіймати керівні посади в державних та правоохоронних органах. За допомогою даних «Єдиного реєстру боржників», що відкриті для работодавців, державних та правоохоронних органів, можливо ефективно застосовувати наведені обмеження.

У кожній конкретній ситуації із урахуванням особи боржника можливо впливати на нього і через визначені законодавством обмеження примусити до погашення боргу по аліментних виплатах. У разі притягнення до кримінальної відповідальності виконавчі листи про стягнення аліментів направляються до установ виконання покарань, і будуть здійснюватися утримання із заробітної плати, що їм нараховується за роботу на підприємствах виправних колоній (центрів).

10
Наталья
11.10.2019 14:18

В начале 2019 года с моего дома украли вещи стоимостью 5400 грн. По статье 185 УК Украины завели уголовное производство, меня признали потерпевшей и больше по делу ничего не делали. Как возможно добиться установления воров и возвращения украденного?

Верещагин Дмитрий Борисович
29.10.2019 16:41

Вы имеете право, как потерпевшая, обратиться к следователю с ходатайством об ознакомлении с материалами уголовного производства (статья 56 Уголовного процессуального Кодекса Украины) и посмотреть какие следственные действия проведено. Если сомнения о состоянии досудебного производства подтвердятся Вы имеете право обжаловать действия или бездействие следователя прокурору или следователю судье (ст.303 УПК Украины). В жалобе целесообразно ставить вопрос о даче следователю указаний о проведении конкретных следственных (розыскных) или негласных действий. В зависимости от ситуации и недостатков досудебного производства возможно инициировать привлечение следователя к дисциплинарной ответственности.

Я считаю в такой ситуации лучше обратиться к адвокату, который сможет оперативно и качественно осуществить вышеуказанные действия.

начало | 1 . 2 . 3 . 4 | конец
поточні інтерв'ю
Задати питання

Задай вопрос адвокату

Интервью готовится
Задавайте вопросы
минулі інтерв'ю
Читать интервью полностью

Тема: О современной гинекологии

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Тема обсуждения: На приеме у гинеколога

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Тема: Кампания декларирования - 2017

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Тема: Реформирование таможни в 2016 году

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
Читать интервью полностью

Интервью завершилось
Читайте ответы на сайте
реклама
Новини
Реклама
Новини